Säkerhet och rullskidåkning
På rullskidor, särskilt i trafik, finns större risker än vad det gör vid längdåkning på snö. Lär dig mer om säkerhet vid rullskidåkning för att undvika skador och olyckor.
Det är många som tar fram rullskidorna på sommaren för att hålla i träningen inför vintern. Med hård asfalt, skiftande underlag och medtrafikanter finns en del nya risker som inte förekommer vintertid.
Tips för säkrare träning på rullskidor
- Använd hjälm. Det är ett måste att bära hjälm när du åker rullskidor. Nästan alla hjärnskador från fall och trafikolyckor är irreversibla, men en bra rullskidhjälm kan begränsa skadorna mycket.
- Bär starka färger på kläderna. Om du åker på trafikerade vägar, eller cykelbanor är det bra att ha starka klädfärger. Mörka kläder är svårare att upptäcka, även om det är ljust ute då bakgrundsfärger från skog och byggnader oftast är mörka.
- Hitta en rullskidbana. Det finns rullskidbanor på ganska många orter i Sverige och vi har gjort en lista och karta här. Finns det ingen bana nära dig, försök att hålla dig till cykelbanor, vägar med bred vägren eller lugnt trafikerade landsvägar med god sikt. För dig som bor i huvudstaden har vi några förslag på rullskidvägar kring Stockholm.
- Lär dig tekniken. Att åka rullskidor är tekniskt annorlunda än på snö. Dels måste du kunna bromsa rullskidorna på rätt sätt, det går inte att göra en sladd. Det är också bra att lära sig ta kurvor bra och träna det med koner. Hitta en platt parkering eller liknande.
- Åk på rätt sida vägen. När du befinner dig på en bilväg ska du hålla dig till höger, precis som en cyklist. När du är på en kombinerad cykel- och gångbana ska du följa markering i vägen eller skylt som visar var cyklisterna ska hålla sig.